Μια συζήτηση για το 3ο διαμερισματικό τομέα των Αθηνών


Η 3η Δημοτική Κοινότητα των Αθηνών είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και η πιο κεντρική περιοχή. Περιλαμβάνει έξι συνολικά συνοικίες: Ελαιώνας, Κάτω Πετράλωνα, Άνω Πετράλωνα, Ακρόπολη, Ρουφ, Βοτανικό. Αγγίζει τα όρια των επίσης σημαντικότατων και γεμάτων κίνηση – επαγγελματική και κοινωνική – της Καλλιθέας, του Ταύρου, του Αιγάλεω.

Αν και μεγαλύτερη σε έκταση, είναι η δεύτερη μικρότερη κοινότητα με περιοχές πρασίνου. Το οδικό της δίκτυο συχνά πυκνά κοκκαλώνει από τη μεγάλη κίνηση όπως και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Συγκεντρώνει επίσης τα χειρότερα στοιχεία όσον αφορά τις «κανονικές κατοικίες» στην περιοχή, γιατί τα κτήρια έχουν χτιστεί άσχημα, σε λάθος σημεία και με πολλά προβλήματα για τους κατοίκους. Το δημοτικό ιατρείο των Πετραλώνων είναι το μοναδικό που εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του διαμερίσματος (!!!) ενώ ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται στα 47.000 περίπου άτομα.

Η περιοχή σφίζει από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, από μουσεία και χώρους αναψυχής, από κόσμο είτε είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής είτε επισκέπτες είτε τουρίστες.

Οι ανάγκες των κατοίκων δεν καλύπτονται, αν μη τι άλλο, στα βασικά (παιδεία – υγεία) ενώ δεν μπορούμε να συζητάμε για καλές συνθήκες μετακίνησης.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της περιοχής είναι συγκεκριμένα και πρέπει να οργανωθούν οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους:

  • Το επίπεδο εκπαίδεσης είναι χαμηλό. Η περιοχή συγκεντρώνει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό επιτυχόντων στην τριτοβάθμια.
  • Το ποσοστό ανεργίας είναι 20,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ αυτοί που δουλεύουν, δουλεύουν συχνά για πολύ λίγα. Μεγάλο πρόβλημα έχουν οι γυναίκες και οι νέοι σε αυτό τον τομέα.
  • Είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός απόρων και αστέγων όπως και εξαρτημένων ατομών που κανείς δεν μεριμνά για την τύχη τους όπως θα έπρεπε παρά μόνο εθελοντές και ομάδες πίεσης, η κοινωνία των πολιτών δηλαδή και όχι η πολιτεία.
  • Οι παραβάσεις καθαριότητας είναι συνεχείς. Απορρίμματα εκτός κάδου, εγκαταλελειμμένα οχήματα, παρεμπόδιση αποκομιδής αλλά και αυθαίρετη αφισοκόλληση είναι καθημερινή συνήθεια.
  • Πολλές γειτονίες είναι απομονωμένες και δεν είναι εύκολα προσβάσιμες ενώ η στάθμευση είναι αντικανονική λόγω της κακής μέριμνας του δικτύου.
  • Η ρύπανση και ηχορύπανση επίσης ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Αν και πολλά από τα ζητήματα αυτά είναι θέμα και προσωπικής μας παιδείας, σε πρώτο στάδιο οφείλει να δράσει η ίδια η πολιτεία. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει ξανά πνοή στο κέντρο της Αθήνας και στις πιο κεντρικές περιοχές της που είναι το 3ο διαμέρισμα.

Όταν σκεφτόμαστα αυτές τις περιοχές όλοι φέρνουμε στο νου μας συγκεκριμένες εικόνες, καιρός είναι αυτές να σταματήσουν να γίνουν η κανονικότητα, αλλά κάτι που θα μείνει στο παρελθόν.

Comments are disabled.