Μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας: Από την κοινωνία στην πολιτική


Άρθρο μου στο Apopseis

Το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας υπέστη μια γενικότερη ανανέωση, όπως ανανέωση πραγματοποιήθηκε και για όλο το κόμμα με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πρόεδρο. Ο ίδιος μάλιστα έφερε και φέρνει μαζί του όλα εκείνα τα καλά στοιχεία της αξιολόγησης, της τεχνοκρατικής αντίληψης στην πολιτική και κατ’ επέκταση της συσπείρωσης πολλών ιδεολογικών κατευθύνσεων.

Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την αξία της αξιολόγησης στην πολιτική και πόσο αυτή αναδεικνύεται στην νέα τάση του αύριο.

Στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο. Όχι ότι τα παλαιότερα ψηφοδέλτια και ο τρόπος που διαμορφώνονταν ήταν η πηγή του κακού, αλλά σίγουρα με τη συγκεκριμένη μέθοδο τα θετικά στοιχεία είναι αφάνταστα μεγαλύτερα. Πρόκειται για μεγάλη πρόοδο.

Ο ίδιος είχα ήδη μέχρι στιγμής συμμετοχή στον κλάδο μου. Σαν ομάδα όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογιών στις περισσότερες των περιπτώσεων, λειτουργούμε αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις προβλημάτων τις καθημερινότητας των εκπαιδευτών οδηγών, της ασφάλειας στους δρόμους και της βιώσιμης κινητικότητας.

Κάπως έτσι βρέθηκα να περνάω από τη διαδικασία του μητρώου στελεχών, γεμάτος ιδέες, ενέργεια και προτάσεις για τον χώρο μου αλλά και την πολιτική.

Στην αρχή τολμώ να πω πως ήμουν σκεπτικός. Είχα πολλά ερωτήματα: Ποιοι θα γίνουν δεκτοί; Τι προσόντα χρειάζονται; Μπορώ να ταιριάξω σε ένα μεγάλο και παραδοσιακό κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία;

Όμως όλα αυτά τα άγχη έφυγαν. Αντιλήφθηκα πως αυτή η νέα τάση της πολιτικής, η αξιολόγηση στελεχών αναδεικνύει πράγματι άτομα με γνώσεις και τα στρέφει σε κατεύθυνση θετική που μπορούν να συνεισφέρουν.

Επίσης είδα πως προτιμούνται πια άτομα με κοινωνική διείσδυση, άτομα που έχουν σύνδεση με τον κόσμο, που είναι μέρος της κοινωνίας και μπορούν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της.

Όλη αυτή η διαδικασία προσδίδει αμεσότητα, τόσο για εμάς τους αξιολογημένους όσο και για το ίδιο το κόμμα.

Και αν και ο τεχνοκρατισμός μπορεί να γίνει επίφοβος συχνά, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για να αναδειχτούν άνθρωποι – όχι μόνο εγώ ο ίδιος – που μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενοι για το κόμμα και που υπό άλλες συνθήκες ίσως και να μην κατέληγαν να είναι μέρος αυτού.

Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη τιμή. Για αυτό και μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις. Πιο πολύ από όλα είδα στην πράξη πως δεν πέρασα απλώς μια «διαδικασία», αλλά ήδη αξιοποιήθηκα, ήδη ακούστηκε η παρουσία μου – η παρουσία σχεδόν όλων όσων περάσαμε από αυτή- και τα στελέχη αυτά έχουμε αναδειχτεί από προοδευτικούς ανθρώπους.

Η «Νέα Αρχή» του Γιώργου Πατούλη είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Ο ίδιος αξιοποιεί στο έπακρο το μητρώο χωρίς διακρίσεις και με δυναμισμό. Ακριβώς με τον τρόπο που χρειάζεται πια η Ελλάδα να αναδεικνύονται αντιπρόσωποί της.

ΥΓ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη που έδωσαν αυτή την ευκαιρία σε ανθρώπους που ήρθαν για να γίνουν ένα με το κόμμα και να προσφέρουν.

 

Comments are disabled.