Η οδήγηση  στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη και ταυτόχρονα αντικοινωνική ενέργεια!

Η συγκεκριμένη λωρίδα χρησιμοποιείται αυστηρά και μόνο από οχήματα άμεσης ανάγκης δηλαδή Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΚΑΒ και Λιμενικό Σώμα καθώς και από οχήματα της Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση της από μη εξουσιοδοτημένα οχήματα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος είναι αδύνατη η πρόσβαση του ασθενοφόρου ή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για απεγκλωβισμό των εμπλεκομένων.

Το ζήτημα φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά πλέον την πολιτεία, καθώς σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική διεύθυνση Αττικής μόνο χθες κατά την επιστροφή των εκδρομέων από το τριήμερο του Αγίου πνεύματος βεβαιώθηκαν στην Αττική 330 παραβάσεις. Η συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με την Περιφέρεια Αττικής δείχνει να φέρνει αποτελέσματα και να αποτρέπει την κίνηση των οδηγών στην ΛΕΑ.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, όλες οι ηλεκτρονικές πινακίδες του κεντρικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής προβάλλουν σχετικό μήνυμα για την αποτροπή οδήγησης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Αποτρεπτικό χαρακτήρα έχουν και τα οχήματα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής στο μεγαλύτερο δημόσιο αυτοκινητόδρομο της Λ. Κηφισού.

Σύμφωνα με την έρευνα της γαλλικής εταιρείας ΙPSOS για την συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών διαπιστώθηκε πως το 27%, δηλαδή παραπάνω από 1 στους 4 οδηγούς κινείται στη ΛΕΑ ενώ το πρόστιμο για την συγκεκριμένη παράβαση ανέρχεται στα 100€.Και 2 μήνες αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας(Άδεια κυκλοφορίας πινακίδες και άδεια οδήγησης) Ενώ επιβάλλονται και 9 βαθμοί ποινής στο pointsystem.

Η ποινή για την συγκεκριμένη παράβαση αναμένεται να γίνει πολύ αυστηρή στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΟΚ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τεχνικά μέσα καταγραφής (κάμερες) παραβίασης της ΛΕΑ εντός του κεντρικού δικτύου της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ακόμη ζήτημα ατομικής υπευθυνότητας και αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Comments are disabled.