Υποχρεωτική η εκπαίδευση στην τοποθέτηση αλυσίδων!

αντιλιοσθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης ή παγετού, στο εξής, κατά την πρακτική εκπαίδευση, οι υποψήφιοι οδηγοί προβλέπεται να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή ανάλογου εξοπλισμού), καθώς και της αφαίρεσής του.

Την ίδια ώρα απευθύνεται σύσταση στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών, ώστε κατά τη θεωρητική εκπαίδευση, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών και τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, πως οι εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στην θεωρητική όσο και στην πρακτική εκπαίδευση, για την σωστή τοποθέτηση και αφαίρεση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, από τα κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης, όπου θα πρέπει να γίνεται επίδειξη της τοποθέτησης, κατά το θεωρητικό μάθημα και στη συνέχεια, πρέπει να γίνεται εξάσκηση στην τοποθέτηση, στο δρόμο. Η τοποθέτηση αλυσίδων σε συνθήκες χιονοπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία, εάν ο οδηγός δεν έχει εξασκηθεί στην συγκεκριμένη διαδικασία. Η τοποθέτηση πάνινων αλυσίδων είναι σαφώς ευκολότερη όμως τα «πανιά» δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε συνθήκες σφοδρής χιονόπτωσης.

Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι τι γίνεται με τους οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι στην τοποθέτηση και την αφαίρεση των αλυσίδων. Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν, δοκιμάζοντας στο δικό τους όχημα με τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτικού υλικού (manual ή βίντεο). Είναι μία απαραίτητη διαδικασία που πρέπει κάθε ερασιτέχνης η επαγγελματίας οδηγός να γνωρίζει, διότι σίγουρα οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, θα είναι συχνό φαινόμενο κατά της χειμερινή  περίοδο. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, που διευκολύνει την τοποθέτηση των αλυσίδων, όπως γάντια και αντανακλαστικό γιλέκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα οχήματα που κυκλοφορούν  στους ελληνικούς δρόμους, διαθέτουν θερινά ελαστικά και όχι χειμερινά ή χιονολάστιχα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ,στην εκπαίδευση αλλά και στη σωστή χρήση του χειμερινού εξοπλισμού.

Comments are disabled.