Ζωάκι «νεκρό» στο δρόμο, τι πρέπει να κάνουμε;

νεκρό ζωάκι στο δρόμο

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας επιτρέπει την ακινητοποίηση του οχήματος, ακόμη και με φρενάρισμα πανικού, αν υπάρχει λόγος αποφυγής ατυχήματος. Η παράσυρση ζώου πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν χρειαστεί να φρενάρουμε ή να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας για προληπτικούς λόγους.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα με ζώο θα πρέπει να το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρικό κέντρο, προκειμένου να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. Αν όμως το ατύχημα έχει άσχημη εξέλιξη και το ζωάκι χάσει τη ζωή του, τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε έγκαιρα τον αρμόδιο φορέα για την περισυλλογή του και την υγειονομική διαχείριση του νεκρού ζώου.

Σε περίπτωση που το ζωάκι βρίσκεται σε δημοτικό δρόμο ειδοποιούμε τον Δήμο για την άμεση περισυλλογή του.Αν βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο ενημερώνουμε την παραχωρησιούχο εταιρεία στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, π.χ. 1075 αν πρόκειται για τη Νέα Οδό, στο 1024 για την Αττική οδό και στο 1025 για την Ολυμπία Οδό κ.τ.λ.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το δυστύχημα με ζώο συμβεί σε κάποια δημόσια  κεντρική οδική αρτηρία όπως π.χ. στη λεωφόρο Κηφισού ή στη λεωφόρο Συγγρού;

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και μέχρι σήμερα δε γινόταν τίποτα, το ζώο παρέμεινε στο οδόστρωμα και τα διερχόμενα αυτοκίνητα περνούσαν από πάνω του και έμενε στο δρόμο μέχρι την αποσύνθεση του ή την περισυλλογή του από φιλότιμη προσπάθεια του Δήμου καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του.

Χαρακτηριστικό σημείο αδιαφορίας ήταν η άτυχη γατούλα που παρασύρθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία και οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν την μάζεψαν, αλλά αντίθετα, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου πέρασε το μηχάνημα διαγραμμίσεων, από πάνω της, με αποτέλεσμα το άψυχο σώμα της άτυχης γατούλας να αποτελέσει τμήμα του δρόμου. Από σήμερα, παρόμοιες  εικόνες ντροπής, ευτυχώς θα εκλείψουν, από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής. Για πρώτη φορά υπάρχει έργο περισυλλογής και υγειονομικής διαχείρισης νεκρών  ζώων, από την Περιφέρεια Αττικής.

Σε περίπτωση λοιπόν που εντοπιστεί  νεκρό ζώο σε κεντρικό δρόμο της Αττικής οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση στο τηλεφωνικό κέντρο για θέματα διαχείρισης κυκλοφορίας στο 1544 ή  στο  210-8960.100 τον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να παραλάβει το νεκρό ζώο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Προσοχή, θα πρέπει να δηλώσουν την ακριβή τοποθεσία και την κατεύθυνση, καθώς και σε ποια λωρίδα κυκλοφορίας βρίσκεται. Η περισυλλογή από κεντρικές οδικές αρτηρίες χρειάζεται και την συνδρομή της τροχαίας για να γίνουν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, έχει οριστεί ως αρμόδιος από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κ. Βοϊδονικόλας, όπου  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν από σήμερα την εφαρμογή του.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο:

1. Την ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων στις εκτροφές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξάλειψη εστιών μόλυνσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου.

2. Την ουσιαστική, δωρεάν, εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
3. Την απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
4. Την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του υδροφόρου ορίζοντα.
5. Την αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος Ελέγχου των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και τη βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας, με άμεση ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές των τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και των ζώντων ζώων.
6. Την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι οι εκτροφείς βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το φορέα υλοποίησης του προγράμματος για την ύπαρξη νεκρών ζώων δίνοντας κατά την κλήση τις ακόλουθες πληροφορίες: α) το ονοματεπώνυμό τους, β) την έδρα της εκμετάλλευσης, γ) τον κωδικό της εκμετάλλευσης, δ) τον αριθμό ενωτίων νεκρών ζώων.
Επιπλέον περιλαμβάνεται, διενέργεια δειγματοληψιών για τον έγκαιρο εντοπισμό νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Ο Προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 900.000 ευρώ με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και του Τμήματος Υγείας Ζώων της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.

Γ. Πατούλης: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο της έχει την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό στο περιβάλλον»

Comments are disabled.